Bölümümüz Hakkında

            BÖLÜMÜMÜZ HAKKINDA

  • Tarımsal Yapılar ve Sulama, toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesi ve en etkin şekilde üretimde kullanılması aşamasında, özellikle tarımsal işletmeler düzeyinde vazgeçilmez mühendislik hizmetleri sunan bir bilim dalı olarak ortaya çıkmıştır. 
  • Daha önceleri Kültürteknik Bölümü olarak bilinen Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsünde yer almaktadır. Bölüm lisans ve lisansüstü çalışmalara 1977 yılında başlamıştır. Bölümümüzde yedi profesör, bir doçent, iki doktor öğretim üyesi ve dört  araştırma görevlisi ile eğitim-öğretim yapılmaktadır.
  • Tarımsal Yapılar ve Sulama, toprak ve su kaynaklarının optimum kullanımı, korunması ve geliştirilmesi, tarımsal üretimin çeşitli aşamalarında uygun çevre koşullarının yaratılması için gerekli yapı ve tesislerin planlanması, projelenmesi ve yapımı, tarımsal işletmelerin yapısal ve fiziksel yönden geliştirilmelerini sağlayan etkileri uzun ömürlü önlemlerin alınması ile ilgili olan Ziraat Mühendisliğinin önemli bir uzmanlık dalıdır. Ayrıca seralar ve hayvan barınaklarının planlanması da Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü ilgi alanına girmektedir.
  • Bölüm; uğraşı alanı içerisindeki su kaynakları (sulama ve drenaj) ile tarımsal yapılar olmak üzere iki grupta toplanabilen konularda eğitim, öğretim ve araştırma görevlerini yürütmektedir. Su kaynakları grubunda; toprak ve su kaynaklarının etkin kullanımı, geliştirilmesi, iyileştirilmesine yönelik analiz, projeleme ve işletim yöntemleri, sulama suyu sağlanması, yüzey, yağmurlama ve damla sulama sistemlerinin tasarımı, tarımsal drenaj sistemlerinin tasarımı, arazi tesviyesi, sulama suyu kalitesi, tuzluluk, arazi ıslahı, hidroloji ve hidrolik, tarımsal meteoroloji, toprak ve su koruma; tarımsal yapılar grubunda ise, bitkisel üretim yapıları (seralar), hayvan barınakları ve tarımsal ürün depolama yapılarının analiz ve projelenmesi, bu yapılarda optimum çevre koşullarının sağlanması, kırsal yerleşim planlaması, arazi toplulaştırması gibi Ziraat Mühendisliği konuları incelenmektedir. Bu konularda yetişen öğrencilerin akademik ve mesleki becerilerine katkıda bulunmak amacıyla bölümlerde laboratuvarlar, araştırma ve öğretime hizmet verebilecek durumdadır.
  • Temel araştırma konuları; çeşitli bitkilerin su tüketimleri, sulama programları ve su-verim ilişkilerinin belirlenmesi, sulama suyunun etkin kullanım teknikleri, farklı sulama yöntem ve tekniklerinin karşılaştırılması, küresel iklim değişiminin toprak ve su kaynakları kullanımına etkilerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar, bitki-çevre simülasyon modellemesi, hidrolojik havza modellemesi, sulama programlamasında yeni teknikler, tuzlu ve atık suların sulamada kullanımı, tuzlu ve alkali toprakların iyileştirilmesi, seraların sulama-drenaj ve yapısal sorunları, uygun sera tip ve konstrüksiyonlarının belirlenmesi, sera içi iklim denetiminde otomasyon, hayvan barınaklarında çevre koşullarının denetimidir.
  • Tarımsal Yapılar ve Sulama programını tamamlayanlara “Ziraat Mühendisi” unvanı verilir. Tarımsal Yapılar ve Sulama alanında yetişen bir ziraat mühendisi, tarımsal üretimin alt yapısını oluşturan sulama, drenaj, tarımsal yapı ve tesisler, kırsal yerleşme, köy içme suları ve köy yolları konularında çalışmaları planlar, projelendirir ve yapımını denetler.
  • Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, tarımsal faaliyetler içerisinde oldukça önemli yeri olan toprak ve su kaynaklarının uygun biçimde kullanılması, geliştirilmesi ve gereken yerlerde ıslah edilmesi gibi tarımın etkinliğinde büyük rol oynayan sulama, drenaj, arazi ıslahı, tarımsal inşaat, tarımsal hidroloji, tarımsal meteoroloji, toprak ve su koruma mühendisliği, arazi toplulaştırması, kırsal yerleşim planlaması konularında eğitim, öğretim ve araştırma görevlerini yüklenmiştir.
  • Bölümümüz, GAP Bölgesine sulama sonucu ortaya çıkacak tarımsal potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlamak amacıyla yapılması gerekli tarımsal araştırma-inceleme-geliştirme hizmetlerinin gerçekleştirilmesi için GAP Kalkınma İdaresi ile olan sözleşmesi uyarınca, yoğun araştırma faaliyetlerini 1987 yılından bu yana sürdürmektedir.

            VİZYONUMUZ 

  • Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü; toprak ve su kaynaklarının uygun biçimde kullanılması, geliştirilmesi ve gereken yerlerde ıslah edilmesi gibi tarımın etkinliğinde büyük rol oynayan sulama, drenaj, arazi   ıslahı, tarımsal inşaat, tarımsal hidroloji, tarımsal meteoroloji, toprak ve su koruma mühendisliği, arazi toplulaştırması konularında eğitim, öğretim ve araştırma görevlerini yüklenmiştir.

            MİSYONUMUZ

  • Tarımsal Yapılar ve Sulama; tarımın geliştirilmesi ve üretimin artırılmasında toprak ve su kaynaklarından optimum düzeyde faydalanmak amacıyla alınması gerekli diğer önlemler yanında, sulama ve drenaj gibi birbirinden ayrılmaz iki parça halindeki çok önemli tarımsal girdileri ele almaktadır.

           BÖLÜMÜMÜZÜN ÜLKE TARIMINA VE ÇUKUROVA BÖLGESİNE YAPTIĞI KATKILAR

  • Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü olarak kurulduğu günden itibaren bölgede yetiştirilen başat ürünler ve ekim nöbetine girebilecek alternatif ürünlerin su verim ilişkilerinin belirlenmesi, uygun sulama programlarının oluşturulması ve elde edilen verilerin bölge çiftçisine aktarılması konularında yüzlerce çalışma ve demostrasyonlar yapılmıştır. Bölgede sulamanın ayrılmaz parçası olan drenaj konusunda birçok çalışma yapılmış ve Çukurova’nın drenaj çalışmalarına sayısız katkılar sağlanmıştır. Hayvan barınakları konusunda bölgeye uygun modeller geliştiren Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, yörede yapılan extansif üretimin entansif üretime dönmesinde büyük katkılar sağlamış böylelikle bölge çiftçisinin sosyo-ekonomik düzeyinin artmasına katkıda bulunmuştur. Damla sulama ve seracılık konularında birçok teknolojik yeniliğin yöreye tanıtılması ve benimsetilmesinde öncü rol oynayan Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü günümüzde de çalışma alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek küresel ısınma ve benzeri güncel olayların bölgeye etkilerini incelemekte ve stratejiler belirlemektedir.